Simtgades ugunskurs

LV_skautiem_100_logo_RGBUgunskurs vienmēr ir bijis un būs tā vieta, ap kuru pulcējas latviešu skauti. Šī iemesla dēļ ugunskurs tapis par latviešu skautisma simtgades simbolu. Caur Latvijas skautisma simtgades vēsturi mēs tuvojamies arī Latvijas valstiskuma simtgadei un, lai kopā priecātos un piedzīvotu neaizmirstamus mirkļus, pulcētos ap lielo ugunskuru 2017.gada augustā lielajā nomentē “Simtgades ugunskurs”.

Pulcēt ap ugunskuru gan lielus, gan mazus, gan aktīvos, gan bijušos biedrus, gan draugus un atbalstītājus, gan tuvus, gan tālus, gribam būt kopā ar visiem, lai ieskandinātu skautisma nākošos 100 gadus.

Skautisma un gaidisma izveidošanās ir cieši saistīta ar Roberta Stīvensona Smita Bēden – Paula un viņa sievas Olaves Bēden – Paulas vārdiem. Lai pārbaudītu, vai grāmatā „Aids to Scouting” izstrādātā sistēma darbojas, BP nolēma veikt pārbaudi. Viņš sapulcināja dažus zēnus no dažādiem sabiedrības slāņiem un 1907. gada 1. augustā sarīkoja nometni Braunsijas salā (Brownsea Island). To var uzskatīt par pirmo skautu nometni pasaulē.

Nometne bija ļoti sekmīga, un pēc tās BP uzrakstīja grāmatu „Skautisms zēniem”. Šī grāmata tajos laikos kļuva par trešo visvairāk lasītāko pasaulē, tūlīt aiz Bībeles un Šekspīra darbiem. BP bija iedomājies, ka skauti darbosies jau esošajās jaunatnes organizācijās un klubos, taču tā nenotika. BP grāmatas lasītāji gribēja būt patstāvīgi un tā radās skautisms.
No viena ugunskura uz otru, tā skautisms ceļoja, līdz nonāca 1917.gadā līdz Latvijai. Latvijas skautu un gaidu kustība un tās liktenis spilgti atspoguļo Latvijas vēsturi 20. gadsimtā. Līdz ar mūsu zemi skautisms gadsimta garumā audzis, audzinot Latvijas jauniešu patriotismu.

No 6.-12. Augustam pulcēsimies “Ezerniekos”, Lubānas novadā uz latviešu skautisma simtgades nometni “Simtgades Ugunskurs”. Nometnē piedalīsies vairāk kā 400 skauti un gaidas no visas Lavijas – Rīgas, Valmieras, Kocēniem, Tukuma, Ogres u.c. kā arī viesi no diasporām – Amerikas un Austrālijas. 11.augustā nometnes viesu dienā aicinām draugus, radus un atbalstītājus baudīt nometnes atmosfēru, piedalīties simtgades svinībās, apciemot vienības biedrus un vienkārši būt kopā. Viesu dienas aktivitātes būs sagatavojuši nometnes viesi. Nometnes laikā iesim cauri vēsturiskām desmitgadēm un iepazīsim skautismu katrā no tajām – būs amatnieki, ugunskura vakari, pārgājieni, tirgus diena un daudz visa kā aktīva un radoša.

Par godu ne tikai Latvijas skautisma 100 gadei, bet arī Latvijas valsts simtgadei skauti un gaidas visā Latvijā organizē akciju “100 labie darbi Latvijai” ar mērķi kopīgi paveikt 100 labos darbus līdz Latvijas simtgadei, to pasniedzot Latvijai kā īpašu dāvanu svētkos. Labais darbs ir viens no skautu un gaidu kustības pamatelementiem. Labajiem darbiem vari sekot līdzi un iedvesmoties facebook lapā “Latvijas skauti un gaidas”. Skautu un gaidu organizētā akcija “100 labie darbi Latvijai” ir daļa no pasākumu kopuma, ar kuru skauti un gaidas atzīmē latviešu skautisma simtgadi un Latvijas valsts simts gadus.

https://www.facebook.com/skautiungaidas/

www.skautiem100.lv

Comments are closed.