Jaunieši izaicina sevi un dodas ekspedīcijā, lai noairētu no Gaujas sākuma līdz ietecei jūrā

No 14. jūlija līdz 1. augustam vairāk kā 50 jaunieši – skauti, gaidas un citi interesenti – izaicinās sevi un dosies ekspedīcijā „Gauja Aa” ar mērķi nobraukt ar laivu no Gaujas sākuma līdz pat pašai upes ietecei jūrā. Attālums tiks pieveikts stafetes veidā, daloties četrās komandās, katrai vidēji veicot 120 kilometrus.

Ceļojošās nometnes – ekspedīcijas „Gauja Aa” pamatā ir ideja popularizēt aktīvu dzīvesveidu un piedzīvojumus dabā kā alternatīvu neveselīgam un pasīvam dzīvesveidam, tādēļ ekspedīcijā piedalīsies gan tie, kuriem šis būs pats pirmais laivu brauciens dzīvē, gan pieredzējuši jaunieši, tādā veidā mācoties vienam no otra un daloties pieredzē. Ekspedīcijas nosaukumā simboliski parādīts arī Gaujas senais vārds – Aa, uzsverot, ka Gauja kaut šķietami zaudējusi savu nozīmi kā tirdzniecības ceļš, mūsdienās ir lieliska vieta, kur izbaudīt neskartu dabu un redzēt unikālas kultūrvēsturiskās un dabas vērtības.

Ekspedīcijas „Gauja Aa” posmā Valmiera – Sigulda (28.-30.07.) būs iespēja pievienoties jebkuram jaunietim vecumā no 14 līdz 20 gadiem. Vairāk informāciju par to meklējot www.skauti.lv un facebook.com/beverinasroveri un www.draugiem.lv/tutovari.

„Svarīgākais ir sekot mērķim – šoreiz sev to esam nosprauduši ne mazāk izaicinošu kā pagājušajā vasarā, kad nogājām visu Latvijas jūras piekrasti. Šogad noairēsim garāko upi Latvijas teritorijā. Personīgo un lielu kopīgo mērķu sasniegšana attīsta raksturu un pilnveido personības. Ekspedīcijas lielākais brauciens ir gaidāms posmā Valmiera – Sigulda, kad vienlaicīgi uz ūdens būs vairāk kā 25 laivas,” stāsta ekspedīcijas vadītājs Mārtiņš Bakmanis.

Nometne – ekspedīcija „Gauja Aa” notiek sociālā projekta „Es zinu, Tu to vari!” ietvaros. Lielākā projekta pasākumu būs veltīti jauniešiem, atsevišķi pasākumi paredzēti arī ģimenēm kopā ar bērniem. Projekta mērķis ir iedvesmot jauniešus būt fiziski aktīviem un veidot izpratni, ka veselīgs un aktīvs dzīvesveids un atteikšanās no dažādu atkarības vielu lietošanas palīdz sasniegt nospraustos mērķus. Projekta ietvaros no jūlija līdz augustam notiks vairāk kā 58 pasākumi visā Latvijā – ielu basketbola turnīri, ielu vingrošanas sacensības un citi ielu kultūras pasākumi, kā arī nometnes un ģimeņu sporta dienas.  Par visām projekta aktivitātēm var uzzināt portāla draugiem.lv lapā www.draugiem.lv/tutovari. Aktivitātes veidotas tā, lai tās būtu vienkāršas un viegli pieejamas ikvienam interesentam.

Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs atgādina – veselības saglabāšanas visa mūža garumā pamatā ir cilvēka personīgā atbildība. Ārstēšana un veselības aprūpe cilvēka veselību ietekmē aptuveni pa 20%. Atlikušie 80% ir katra cilvēka personīgi izdarītās izvēles – veselīgs vai neveselīgs dzīvesveids – uzturs, fiziskās aktivitātes vai to neesamība, veselībai kaitīgu vielu lietošana vai izvairīšanās no tām, riskants vai drošs dzīvesveids, sociālie faktori, izglītība u.c. Īpaši būtiski to ir apzināties jau jaunībā un savu dzīvi balstīt uz veselību pozitīvi ietekmējošām izvēlēm.

Nometni “Gauja Aa” organizē Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija. Projektu atbalsta Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs. Projekta stratēģiskais partneris Draugiem.lv, informē lieldraugi TVNET, JCDecaux un LTV.

 

Ekspedīcijas jaunumiem un progresam ir iespējams sekot līdz twitterī: @skautiLV un @beverinasroveri, www.draugem.lv/tutovari, kā arī facebook lapā www.facebook.com/beverinasroveri.

Skautisms un gaidisms ir jaunatnes neformālās audzināšanas kustības, kas papildina skolu un ģimeni. To mērķis ir audzināt jaunatni par krietniem un derīgiem savas valsts un pasaules pilsoņiem. Skautisms un gaidisms attīsta pašpaļāvību, vajadzību izzināt, atklāt un gribu mācīties. Šobrīd Latvijā ir ap 1000 aktīvu skautu un gaidu. Latvijas Skautu un Gaidu centrālā organizācijā ir pasaules skautu un gaidu organizāciju WOSM (World Organization of the Scout Movement) un WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts)  dalīborganizācija.

Informāciju sagatavoja:
Mārtiņš Bakmanis
Latvijas Skautu un Gaidu centrālā organizācija
mediji@skauti.lv,
mob.t. +371 294440805

asa

Comments are closed.